Pretraži ovaj blog

14. 11. 2010.

Mind Maps

Mape uma sluze da bi se kompleksno gradivo kvalitetno predstavilo na jednostavan nacim obicnom citaocu u kratkom vremenskom intervalu. Ponekad struktura gradiva  koje zelimo da predstavimo je suvise kompleksna. Pomocu mapa uma na jednostavan nacin cemo pojasniti gradivo koje zelimo i momentalno upoznati nekoga sa sadrzajem kojim zelimo. Jer nas mozak mnogo lakse pamti slike u boji, sarene grafike, mape uma, nego sto bi neki opsirni tekst. Pogotovu ako se sa temom koja se nalazi u tom tekstu nikada do sada nijesmo sreli.

Po definiciji Wikipedije sta je mapa uma:
A mind map is a diagram used to represent words, ideas, tasks, or other items linked to and arranged around a central key word or idea. Mind maps are used to generate, visualize, structure, and classify ideas, and as an aid to studying and organizing information, solving problems, making decisions, and writing.

Mapu uma bih najradije koristio za dvije stvari.
-Da bih napravio porodicno stablo svoje familije.Sto i nije funkcija za koju je predvidjen ovaj softver. A druga bi bila da eksperimentisem kako bi moj CV izgledao u mapi uma. Mozda bi to bio kreativan i originalan nacin sebe da predstavim na kvalitetniji nacin nego na listu A4 formata suvog teksta.


Interesantan tekst o mapama uma.
Mind Meister